#
اخبار اپلفناوریمک

ویژگی‌های جدید macOS 16 که ممکن است ماه آینده معرفی شوند

در کنفرانس توسعه‌دهندگان جهانی ۲۰۲۵ اپل (WWDC 2025) که قرار است در ۱۰ ژوئن برگزار شود، اپل از نسخه‌های جدید سیستم‌‌عامل‌های خود رونمایی خواهد کرد. به‌روز رسانی‌هایی که نه‌تنها تغییرات ظاهری و عملکرد‌های کلی به همراه خواهند داشت، بلکه به لطف ورود هوش مصنوعی در سال گذشته، لحظه‌ای حیاتی را در استراتژی‌های نرم‌افزاری اپل رقم خواهند زد.

با توجه به شایعاتی که در طی روزها و ماه‌‌های گذشته از برنامه‌های اپل برای نزدیک‌تر شدن رابط گرافیکی سه سیستم‌عامل مهم خود یعنی iOS، iPadOS و macOS به سیستم‌عامل visionOS شنیده‌ایم، جای شکی باقی نیست که اپل در کنفرانس خود در این‌باره صحبت خواهد کرد و به احتمال خیلی زیاد macOS 16 درحال آماده شدن برای به‌روز رسانی چهره‌ی خود است؛ در اینجا بهتر است اشاره کنم که اپل آخرین‌بار در سال ۲۰۲۰ با معرفی macOS BigSur به شکل انقلابی ظاهر macOS را تغییر داد که شامل تغییر در سراسر سیستم‌عامل بود و طی این ۵ سال، در نسخه‌های بعد به تغییرات جزئی در بخش‌های مختلف بسنده کرده است.

پیشبینی می‌شود که اپل در macOS 16 بنیان‌های هوش‌مصنوعی خود را که به برنامه‌ها و سیری مرتبط است بسیار بهتر کند و تعامل روزانه‌ی کاربر با مک‌های خود را بهبود ببخشد. هرچند که اپل هنوز به تمامی برنامه‌هایی که در WWDC 2024 برای هوش مصنوعی داشت به شکل کامل نرسیده ولی بهتر است امیدوار باشیم که در نسخه‌ی جدید سیستم‌عامل‌های خود به این مهم دست یابد.

نام نسخه‌ی بعدی macOS چه خواهد بود؟

برخلاف سایر سیستم‌عامل‌های اپل، macOS همیشه با نامی خاطره‌انگیز و الهام‌گرفته از جاذبه‌های طبیعی کالیفرنیا همراه بوده و یکی از عناصر کنجکاوی هرساله حول محور این سیستم‌عامل است. تا قبل از سال ۲۰۱۳ اسامی گربه‌سانان برای هر نسخه از macOS که آن زمان Mac OS X نام داشت، انتخاب می‌شد و در سال ۲۰۱۳ با معرفی نسخه‌ی جدید، اپل رسم خودرا تغییر داد و از اسامی مناطق و جاذبه‌های کالیفرنیا برای سیستم‌عامل کامپیوتر‌های خود استفاده می‌کند.

با توجه به اخباری که از درون اپل به بیرون درز کرده، نام داخلی نسخه‌ی جدید Cheer است؛ اما طبق سنت اپل این گزینه نام تجاری نخواهد بود. البته باید اشاره کنم که نام‌های داخلی macOS همیشه از نام عمومی آن جدا نگه‌ داشته می‌شوند؛ برای مثال macOS BigSur در طول توسعه‌ی خود Gala نامیده می‌شد.

مشخصاً این سنت نام‌گذاری از مناطق مختلف کالیفرنیا ادامه خواهد داشت. همچنین چندین نام از طریق یک شرکت سوری ثبت شده‌اند که به احتمال خیلی زیاد می‌توانند کاندیدای نام نهایی macOS 16 باشند مثل:

California, Condor, Diablo, Farallon, Grizzly, Mammoth, Miramar, Pacific, Redwood, Redtail, Rincon, Skyline, Shasta

رابط گرافیکی جدید macOS 16

در طی مرور اخبار و شایعات چیزی که بیشتر از همه خودنمایی می‌کند بحث در مورد ظاهر جدید سیستم‌عامل‌های اپل است؛ چرا که کل اکو سیستم اپل را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

پس جای تعجب نیست که macOS هم مانند دیگر هم‌خانواده‌های خود دستخوش تغییرات ظاهری گسترده و اساسی از زمان معرفی macOS BigSur تا الان شود. علت بسیار ساده است: اپل نیاز دارد تا یک هماهنگی بصری جذاب و تجربه‌ی کاربری یک‌پارچه برای تمامی سیستم‌عامل‌های خود با الهام از سیستم‌عامل visionOS ایجاد کند.

پیشبینی می‌شود که macOS جدید با الهام از عناصر و ساختار بصری رابط گرافیکی visionOS یک به‌روز رسانی کامل در طراحی آیکون‌ها، منو‌ها، برنامه‌ها، پنجره‌ها و همچنین دکمه‌ها را شامل شود.

همه‌ی این تغییرات در راستای ایجاد حس تازگی و مدرن بودن در نگاه کاربر است چراکه اپل برای Macهای جدید که قرار است هوش مصنوعی بیشتر در آن‌ها رسوخ کند نیاز دارد تا یک دنیا و روح جدید را در کالبد محصولات خود قرار دهد؛ از سوی دیگر اپل با یک‌پارچه‌تر کردن تجربه‌ی کاربری در تعامل کاربر با تمامی سیستم‌عامل‌های خود میخواهد تجربه‌ی نهایی کاربران را به شکلی منسجم در اکو سیستم خود بهبود ببخشد.

شاید این تغییرات زمینه‌ساز ورود Macهایی با نمایشگر لمسی به بازار باشد، فرضیه‌ای که با بررسی این تغییرات به شکل عجیبی ملموس‌تر می‌شود.

هوش مصنوعی و سیری

اپل در سال گذشته نشان داد که مصمم است تا Apple Intelligence را به خط مقدم توانایی‌های خود در تعامل روزمره با کاربران تبدیل کند. با macOS 16 هوش مصنوعی اپل باید بتواند عملکرد‌های خود را گسترش دهد و به شکلی عمیقی با سیستم‌عامل یکپارچه شود.

عموماً کاربران و منتقدان اپل انتظار دارند که اپل با هوش مصنوعی خود سیری را هوشمندتر کند، محتوای روی صفحه را بتواند تحلیل کند و با مدل‌های زبانی پیشرفته ادغام شود هرچند که طبق شایعات می‌دانیم که اپل از زمان‌بندی‌های خود برای ارائه‌ی برخی از این قابلیت‌ها عقب افتاده است.

انتظار می‌رود که موج اول این تغییرات در اواخر تابستان و اوایل پاییز و با محصولاتی مثل iPhone به دست کاربران برسند؛ هرچند که با عدم تحقق برخی وعده‌های اپل، این‌بار مراقب است که دیگر ضرب‌الاجلی برای ورود این قابلیت‌ها به سیستم‌‌عامل‌های خود تعیین نکند تا بتواند با فراغ‌بال آن‌ها را توسعه و بهبود ببخشد و سپس با به‌روز رسانی‌هایی که در سال ۲۰۲۶ منتشر می‌شوند آن‌ها را ارائه دهد.

حریم خصوصی پیشرفته‌تر

یکی دیگر از نوآوری‌های مورد انتظار در macOS 16 به امنیت کلیپ‌بورد و محتوایی که در آن کپی می‌شود مربوط است. با نسخه‌ی جدید macOS احتمالاً شاهد قابلیتی مشابه با آنچه در iOS وجود دارد خواهیم بود. یعنی برنامه‌ها قبل از خواندن محتوای کپی شده در کلیپ‌بورد باید از شما اجازه بگیرند و این یک مرحله‌ی امنیتی بیشتر در جمع‌آوری داده‌‌هایی است که ممکن است به شکل ناخواسته از شما به‌سرقت برود.

اپلیکیشن بهبود یافته‌ی Home و ویژگی‌های جدید خانه‌ی هوشمند

در نسخه‌ی جدید macOS ممکن است برنامه‌ی Home به دنبال پیشرفت‌های مورد انتظار در iOS 19، با قابلیت‌های جدید به‌روز رسانی شود. انتظار می‌رود که رابط کاربری Home با توجه به سیستم‌عامل visionOS fi به روز رسانی و بهبود یابد، داشبوردها برای نمایشگرهای بزرگتر مک هماهنگ شوند، ایجاد سناریو‌ها با استفاده از Drag and Drop امکان‌پذیر شود و همچنین با برخی قابلیت‌های دیگر همراه شود.

دسترسی‌پذیری: یک مک فراگیرتر

با macOS 16، اپل به مسیر فراگیری خود ادامه میدهد و مجموعه‌ای از ویژگی‌های جدید را معرفی می‌کند که برای دسترسی بیشتر به تجربه‌ی مک برای همه‌ی افراد، صرف‌نظر از بینایی، مهارت‌های حرکتی یا توانایی‌های شناختی آن‌ها طراحی شده‌اند.

این نوآوری‌ها بخشی از یک استراتژی گسترده هستند که آیفون و آیپد را نیز شامل می‌شوند و تعهد اپل به ارائه‌ی ابزارهای ملموس برای اینکه همه‌ی اقشار جامعه بتوانند خودشان با محصولات اپل کار بکنند تایید می‌کند.

در میان ویژگی‌های جدیدی که به macOS 16 می‌آیند، ویژگی‌های جدیدی که برای بهبود دسترسی کاربرانی با ناتوانایی‌های حسی و حرکتی طراحی شده‌اند، برجسته هستند. برای مثال برنامه‌ی Magnifier به شما امکان می‌دهد با استفاده از دوربین iPhone خود از طریق Continuity Camera دنیای واقعی را بزرگنمایی کنید که برای خواندن متن یا مشاهده‌ی واضح‌تر اشیا مفید است.

همچنین Accessibility Reader گزینه‌های سفارشی متن (اندازه، رنگ و فاصله) را ارائه می‌دهد تا خواندن را آسان‌تر کند، حتی برای کسانی که دچار خوانش‌پریشی یا خستگی بصری هستند.

اپل با Braille Access به نابینایان امکان می‌دهد تا به زبان Nemeth Braille بتوانند بخوانند، بنویسند و همچنین محاسبات را انجام دهند و همچنین پشتیبانی از دستگاه‌های بریل را تقویت می‌کند.

در نسخه‌ی جدید macOS مانند iOS قابلیت‌های محافظتی که باعث کاهش تهوع ناشی از حرکت خودرو می‌شوند طراحی شده است تا کاربران حین حرکت با وسایل نقلیه با کمترین آسیب حسی بتوانند با MacBookهای خود کار کنند.

درنهایت قرار است که برچسب‌های دسترسی به اپ‌استور اضافه شوند تا به راحتی برنامه‌هایی را که با ابزارهای دسترسی مثل VoiceOver و … سازگاری دارند مشخص و متمایز کند.

چه مدل‌هایی قرار است macOS 16 را دریافت کنند؟

درحالی که اپل هنوز لیست رسمی دستگاه‌های پشتیبانی شده را منتشر نکرده است، همه‌ی پیش‌بینی‌ها به یک تغییر اساسی اشاره دارند: macOS 16 می‌تواند اولین سیستم‌عاملی باشد که منحصراً برای مک‌هایی که از تراشه‌ی اپل سیلیکن بهره می‌برند منتشر می‌شود. به‌عبارت دیگر، سال ۲۰۲۵ می‌تواند پایان پشتیبانی از مک‌هایی با پردازنده‌ی اینتل باشد و قطعا گذار آغاز شده در سال ۲۰۲۰ با اولین تراشه‌ی M1 را تکمیل می‌کند.

البته این فرضیه بی‌اساس نیست و اپل پیشتر با macOS Sequoia، تعداد مدل‌های سازگار با اینتل را کاهش داده بود. اکنون رابط کاربری اصلاح شده و ادغام روز افزون Apple Intelligence و همچنین نیازهای سخت‌افزاری مربوطه به ویژگی‌های جدید می‌تواند سازگاری با معماری اینتل را به نوعی سخت و ناپایدار کند.

چنین اقدامی نه‌تنها در سطح فنی، بلکه از نظر نمادین نیز نقطه‌ی عطفی واقعی خواهد بود. بنابر این اپل پایان دورانی را که بیش از ۱۵ سال با اینتل به طول انجامید رقم خواهد زد و تمام تلاش‌های خود را بر آینده‌ی پلتفرم اپل سیلیکن متمرکز خواهد کرد؛ پلتفرمی که اکنون کاملاً بالغ شده و قادر به انجام بارهای سنگین حرفه‌ای، اجرای برنامه‌های پیچیده و عملکرد‌های سنگین هوش مصنوعی در لحظه است.

طبق سنت همیشگی اپل، کاربران و توسعه‌دهندگان کنجکاو می‌توانند macOS 16 را قبل از انتشار رسمی که برای پاییز امسال برنامه‌ریزی شده است، دریافت کنند. اپل دو کانال مجزا برای آزمایش سیستم عامل جدید ارائه می‌دهد: بتای توسعه‌دهندگان و بتای عمومی.

نسخه بتای توسعه‌دهندگان از ۱۰ ژوئن، بلافاصله پس از سخنرانی افتتاحیه WWDC 2025، در دسترس خواهد بود. برای دانلود و نصب نسخه جدید، تنها کاری که باید انجام دهید این است که در برنامه توسعه‌دهندگان اپل (حتی با یک حساب کاربری رایگان) ثبت‌نام کرده باشید و یک مک سازگار داشته باشید. با این حال، این نسخه عمدتاً برای توسعه‌دهندگان و متخصصان در نظر گرفته شده است: ناپایدارتر، مستعد اشکالات و اغلب فاقد بهینه‌سازی است.

همچنین کسانی که تجربه متعادل‌تری را ترجیح می‌دهند، می‌توانند منتظر نسخه بتای عمومی بمانند که طبق زمان‌بندی سال‌های گذشته باید حدود اواسط ماه جولای از راه برسد. این نسخه، اگرچه نهایی نیست، اما به‌طورکلی پایدارتر و برای همه قابل دسترس است: فقط کافیست با استفاده از Apple ID خود در برنامه بتای عمومی اپل ثبت نام کنید.

در طول تابستان، اپل به انتشار به‌روزرسانی‌های تدریجی برای هر دو نسخه بتا ادامه خواهد داد، اشکالات را برطرف می‌کند، عملکرد را بهینه می‌کند و به تدریج ویژگی‌های وعده داده شده در WWDC را فعال می‌کند. فرآیندی که در نهایت با انتشار نهایی macOS 16 بین ماه‌های سپتامبر و اکتبر، همزمان با عرضه آیفون‌های جدید و نسخه‌های رسمی iOS 19 و iPadOS 19، به اوج خود خواهد رسید.

به کسانی که تصمیم می‌گیرند نسخه بتا را روی مک امتحان کنند، همچنان توصیه می‌شود آن را روی یک دستگاه ثانویه نصب کنند، زیرا طبیعی است که در طول دوره آزمایش، ناپایداری، ناسازگاری با برخی برنامه‌ها و مشکلات عملکردی را تجربه کنند.

نظر شما چیست؟

دکمه بازگشت به بالا